“We werken voorzichtiger en houden afstand”.

Het schoonhouden van de kamers van de bewoners, de toiletten en de gangen gaat altijd door, ook in tijden van corona. Is er nu veel veranderd? We vroegen het Samantha van Dinther en Odessa Andjole, medewerkers huishouding.

“Er is niet veel anders nu”, geeft Samantha aan. “We werken nu natuurlijk voor de veiligheid met een mondkapje op en zijn voorzichtiger: we houden netjes afstand tot de bewoners. Dat lukt prima hoor, en ik heb er ook geen moeite mee. Het went allemaal vanzelf.” Odessa vult aan: “We passen ons gewoon aan en doen ons best. Ik heb hooikoorts. Als het begint te kriebelen, wissel ik gewoon wat vaker van mondkapje, dat vind ik geen probleem. En als we grieperig of verkouden zijn, laten we ons testen. Zo houden we het veilig voor de bewoners en onze collega’s.”

Tijd maken voor een praatje

“Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 hebben we ons werk iets aangepast”, vertelt Samantha. “Geen bezoek mogen ontvangen en je familie niet kunnen zien, lijkt me dramatisch. Daarom hebben we tijd vrijgemaakt voor een praatje met de bewoners, zodat ze toch een beetje aanspraak hadden. Zo hebben we geprobeerd het gemis van familie een beetje te verzachten.” Odessa: “We hebben vooral geprobeerd het positief te houden en gezegd dat we er even doorheen moeten met z’n allen, maar dat het goed komt. Gelukkig is het ergste leed nu voorbij en mag er weer bezoek komen. Je merkt dat meteen aan de bewoners!”