“Maakt graag een beetje extra tijd voor bewoners”

Sinds 2016 werkt Mariët Kreuk met plezier als afdelingsassistente op de derde etage. Ondanks dat het flink doorwerken is, maakt ze graag extra tijd voor een praatje met bewoners. “Dan maar iets later naar huis.”

Mariët begint haar werkdag om 7.00 uur. Tot half vier is ze druk bezig met onder meer het dekken van tafels in de serre, rondgaan met brood- en warme maaltijden, koffie en thee, het legen van prullenbakken, het verschonen van bedden en het rondbrengen van de post. Ook ruimt ze kleding van de bewoners op en vult ze het linnengoed bij. Tussendoor doet ze bij de bewoners wat kleine afwasjes en vraagt of ze iets voor hen kan betekenen, zoals het schillen van fruit. “Een heel leuke, afwisselende baan”, vertelt Mariët.

Extra beetje aandacht

Sinds de intrede van corona is er wel het één en ander veranderd. Mariët: “We moeten nu bijvoorbeeld een mondkapje dragen. Dat vind ik vervelend omdat ik er hoofdpijn van krijg. Maar het is voor de veiligheid van iedereen, dus dat gaat natuurlijk voor. Ook mogen er minder mensen tegelijkertijd samen eten in de serre. Gelukkig mag er weer bezoek komen, maar er komen minder mensen dan anders. Hierdoor zie ik sommige bewoners een beetje vereenzamen, dat vind ik moeilijk om te zien. Ze vragen wat vaker of ik tijd heb voor een praatje, daar hebben ze dan echt behoefte aan. Dat extra beetje aandacht geef ik dan graag, hoewel ik er eigenlijk geen tijd voor heb. Maar ik kijk dan niet op de klok hoor, dan ben ik maar wat later thuis. Het is jammer dat nu niet alle bewoners kunnen meedoen met de activiteiten, vanwege de maatregelen. Ik merk dat de bewoners die gezelligheid erg missen. Maar ze worden af en toe wel extra verwend. Bijvoorbeeld met een wijntje of advocaatje, of een borrelhapje. Andersom krijgen we ook attenties van bewoners, ontzettend lief vind ik dat!”