“Ik wist meteen dat ik hier wilde wonen”

Sinds half februari van dit jaar huurt Willem Hoogendam een tweekamerappartement in de Leeuwerik. Het is nog wel een beetje wennen. Maar hij is blij dat hij deze keuze heeft gemaakt: dicht bij zijn broer en zus, die ook in een huurwoning van De Vijverhof wonen.

Op het moment dat we Willem spreken, woont hij nog maar twee weken in de Leeuwerik. Alles is voor hem nog nieuw. “Ik stond al bijna twintig jaar op de wachtlijst”, vertelt hij. “Dus toen ik eindelijk in aanmerking kwam voor dit appartement, hoefde ik niet lang na te denken. Ik werd meteen heel blij van deze woning en wist direct dat ik hier wilde wonen. Het huurcontract heb ik meteen ondertekend en een dag later kreeg ik de sleutel al.”

Veilig gevoel

“Direct na het ondertekenen van het huurcontract ben ik bij mijn broer en zus – die in de Merel en de Nachtegaal wonen – langs gegaan om het te vertellen” gaat Willem verder. ”Hartstikke leuk dat we nu weer dicht bij elkaar zijn. Maar we lopen de deur niet plat bij elkaar hoor. We laten elkaar vrij in ons doen en laten, maar het is fijn om elkaar in de buurt te hebben. En ik voel me hier, dankzij de personenalarmering, heel veilig. Dat moet ook wel, want ik weet uit ervaring hoe het is om ’s nachts heel lang alleen op de grond te liggen zonder dat iemand je komt helpen.”

Gewend aan het alleen zijn

Willem woonde vroeger aan de ’s Gravenweg in Capelle, aan de Rotterdamse kant. Daarna woonde hij, sinds 2003, in Lelystad. Hij werkte als timmerman, wat hij altijd al wilde worden. Hij deed het werk dan ook met veel plezier. Eén van de hoogtepunten in zijn leven was zijn trouwdag, toen hij 23 was. Daar kijkt hij met plezier – maar ook een beetje verdrietig – op terug, omdat hij inmiddels weduwnaar is. “Toch red ik me prima alleen hoor”, geeft Willem aan. “Ik heb nu dan ook geen behoefte om mee te doen aan de activiteiten in De Vijverhof. Het alleen zijn ben ik gewend en ik vermaak me prima in mijn eentje. Met puzzelen bijvoorbeeld, het liefst woordzoekers. Ik heb mijn broer en zus dichtbij en ik woon nu ook dichter bij de kinderen in Hellevoetsluis. Kortom, ik heb niets te klagen!”