Huurder Adrie Wetzel over de Indische groep

Elke vrijdag gezellig samen dingen doen, daar leeft de groep van op” Samen herinneringen ophalen aan het Nederlands-Indië van vroeger, koken en gezellig samen eten: het kan bij de Indische groep ‘De Kumpulan’ – dat samenkomst of groep betekent. Een mooie manier van dagbesteding. Ook voor Adrie Wetzel, die er al een jaar met veel plezier deel van uitmaakt.

Adrie Wetzel is 82 jaar en woont sinds drie jaar in de Merel. “Op de begane grond, met een tuintje aan het water”, vertelt hij. “Hier dobberen ganzen en zwanen voorbij en er zitten veel vogeltjes. Een ontzettend fijne plek!” Voor aanspraak en de gezelligheid doet hij graag mee aan de activiteiten die De Vijverhof organiseert. “Ik hou van muziek en ook ‘Aan Tafel’ vind ik leuk: dan kan ik dicht bij huis met mijn kinderen en kleinkinderen uit eten. Zo mogelijk ga ik op dinsdag naar de fitness en donderdag doe ik graag mee met gymnastiek bij de Merel. Ik wil graag fit blijven, daarom loop ik ook altijd het kleine stukje naar de overkant, soms met mijn rollator. Als ik boodschappen ga doen bij de Koperwiek, neem ik mijn scootmobiel mee, dat kan ik lopend niet meer af.”

Indische groep

Elke vrijdagmiddag is Adrie aanwezig bij de Indische groep. “Een leuk groepje van Indische en Surinaamse mensen, en Nederlanders die in Indonesië hebben gewoond of gewerkt. We praten met elkaar, doen quizzen en spelletjes en spreken af wat we gaan koken, om de gerechten aansluitend gezellig samen op te eten. We gaan ook weleens met elkaar in een restaurant eten. En we kijken graag naar YouTube-filmpjes op een groot scherm, bijvoorbeeld filmpjes van het Indië van vroeger, waarover we dan met elkaar praten. Erg fijn dat deze groep er is!”

Herinneringen ophalen

Zelf woonde Adrie jarenlang met zijn gezin in Jakarta, Singapore en Hamburg. Hij heeft er gevaren als stuurman en kapitein en gewerkt bij verschillende oliemaatschappijen. Na zijn pensioen kwam hij terug naar Nederland. Maar hij reist nog graag regelmatig naar Indonesië – al was dat de laatste jaren vanwege corona niet mogelijk. “Het is mooi dat je met anderen herinneringen kan ophalen aan vroeger”, geeft Adrie aan. “En door met ideeën en suggesties te komen waar de groep van opleeft, voel ik me zelf ook veel dynamischer. Door materialen van vroeger te laten zien bijvoorbeeld, of te vertellen over bepaalde gebruiken van toen. Zoals het bakken van een tulbandcake op Bevrijdingsdag, die overigens in Indonesië op 15 augustus wordt gevierd.”

De wens van Adrie

Heeft Adrie nog wensen voor activiteiten bij De Vijverhof? “Het lijkt me geweldig om een linedance-groep te beginnen”, antwoordt hij enthousiast. “Vroeger gaf ik met mijn vrouw – die vier jaar geleden is overleden – linedance-demonstraties, dit gaf ons ontzettend veel plezier. Linedance is erg leuk om te doen en bovendien trekt zo’n activiteit weer andere mensen, met wie je onderling een band kunt opbouwen. Het zou mooi zijn als het lukt en het aanslaat. En uiteraard hoop ik dat dit artikel gelijkgestemden aanspoort om aan De Kumpulan deel te nemen!”