“Ik ben weloverwogen overgestapt van het onderwijs naar de zorg”

Van docent geschiedenis en Engels switchen naar een baan in de ouderenzorg: Jesse de Jong deed het. En hij is nog elke dag blij met die beslissing. “Na twaalf jaar voor de klas te hebben gestaan, werk ik nu met een veel oudere doelgroep, op een heel persoonlijke manier. En leuk dat ik het vind!”

In april 2019 begon Jesse als woonondersteuner bij De Vijverhof. “Ik kwam de vacature op internet tegen en De Vijverhof leek me een aantrekkelijke plek om te werken – en dat bleek ook zo te zijn”, vertelt hij. “De functie als woonondersteuner was ideaal, omdat ik hiervoor geen speciaal diploma nodig had en ik zo rustig kon onderzoeken of een baan in de zorg mij zou bevallen. En dat deed het! Vandaar dat ik een opleiding tot helpende plus ben gaan volgen, waarbij ik kon werken en leren tegelijk. Inmiddels heb ik mijn diploma op zak en heb ik een baan als helpende plus bij De Vijverhof. Op deze manier ben ik er weloverwogen ingestapt: toen ik aan de opleiding begon, wist ik zeker dat werken in de zorg goed bij me past.”

Fijn contact, veel afwisseling
Jesse helpt thuiszorgcliënten met onder meer douchen en aankleden, het aantrekken van steunkousen, het geven van medicijnen en een stukje wondzorg. “Ik kom bij veel mensen over de vloer: dat contact is leuk, net als de afwisseling in het werk. Ik doe nu vooral werkervaring op, en ik wil graag verder leren en verzorgende worden. Wat dat betreft zijn er mogelijkheden genoeg. Het is fijn dat De Vijverhof je die kansen ook wil geven. Zij hebben mijn opleiding betaald, en de uren dat ik naar school ging om te leren. Dat is heel goed geregeld en daar ben ik de organisatie dankbaar voor.”

Koffie en een praatje
“Wat ik vooral waardeer aan deze functie? Dat De Vijverhof niet zo groot is en je collega’s en bewoners goed leert kennen. Als je iets of iemand nodig hebt, is dat vaak zó geregeld. Ook vind ik het fijn dat ik – als de planning het toelaat – even rustig kan gaan zitten met de bewoners, een kopje koffie kan drinken en een praatje met ze kan maken. Sommige mensen hebben meer aan een beetje aanspraak dan de dagelijkse zorg. Ik vind het mooi dat ik ze die aandacht kan geven. Dat sociale aspect vind ik sowieso belangrijk, ook in mijn vrije tijd. Dan spreek ik graag af met vrienden of familie, of ik ben in de sportschool te vinden.”

Ondernemingsraad
Naast zijn werk als helpende plus, is Jesse voorzitter van de Ondernemingsraad. “Een vrij kleine groep, waarmee we achter de schermen intensief bezig zijn met bijvoorbeeld het open-deurenbeleid. Een mooie manier om ook met de andere kant van de zorg bezig te zijn!”