Humor is belangrijk

Sinds april 2019 wonen Ed (71) en Yvonne Dorfler (65) in appartementencomplex de Merel, deel van De Vijverhof. Een bewuste keuze, vertellen ze. En een goede: “Het is voor ons en onze kinderen een geruststellende gedachte dat we hier de zorg kunnen krijgen die we later nodig hebben.” 

“We woonden al 42 jaar in Capelle en hebben heel bewust voor De Vijverhof gekozen”, vertelt Yvonne. “Omdat we hier al veel mensen kennen, maar vooral vanwege de zekerheid: je wordt ouder en kwetsbaarder en wilt zeker weten dat er hulp is als je die nodig hebt. We hebben allebei chronische ziektes en kunnen onszelf nu nog prima redden, maar er komt een dag dat dit niet meer lukt. Bij De Vijverhof zit je dan veilig. Je kunt zo lang mogelijk in je eigen woning blijven wonen, hebt alles bij de hand en krijgt snel de nodige zorg. Een fijn idee voor ons, maar ook voor onze twee zoons. Want die willen we niet met de zorg voor ons belasten.” Ed voegt toe: “Ook de kleinkinderen niet, later. Al vormen die nu nog het duo List & Bedrog, dat ons als wandelende pinautomaten ziet, haha! Nee, zonder gekheid: ze zijn fantastisch! Kinderen en kleinkinderen moet je koesteren – en dat doen we zeker.”

Alarmknop

Wonen in De Vijverhof bevalt het echtpaar goed. “Ik ben bijvoorbeeld blij met de alarmknop die we hebben”, geeft Ed aan. “Die werkt goed, weten we uit ervaring. Op een ochtend werden we om half vijf wakker van hulpgeroep. We hebben meteen de alarmknop ingedrukt en er stonden heel snel twee verplegers voor de deur. De bovenbuurvrouw bleek te zijn gevallen en kon zo snel geholpen worden. Ook de recreatieruimte heeft veel voordelen. Hier wordt altijd veel georganiseerd. Vooral Lia Jongeneel, die nu met pensioen is, deed dat echt fantastisch!” Yvonne vult aan: “We konden er een tijd niet terecht vanwege corona, maar inmiddels is er steeds meer mogelijk. We zien weer licht aan het einde van de tunnel. We gaan straks ook graag weer elke maand eten bij De Vijverhof. Dat is altijd zo gezellig. We hebben dan genoeg bij te praten met de mensen die we al die tijd niet hebben gezien!”

Pluim voor huismeesters

Hoewel Ed en Yvonne niet alles meer kunnen, zijn ze nog wel graag actief als vrijwilliger. Zo geeft Yvonne de planten water van mensen die een tijdje niet thuis zijn en tuigt ze de kerstboom in de hal op. Ook bezorgt het echtpaar folders van de Ouderenbond. Yvonne: “Zo maken we ons toch nog nuttig voor de samenleving. Het is fijn om anderen te kunnen helpen. Een dankbare taak. Daarom willen we ook graag de huismeesters een compliment geven. Ed knikt: “Die jongens lopen zich helemaal wezenloos. Is er wat aan de hand, dan springen ze er gelijk op in. U vraagt, wij rennen, zeg maar. Ze horen het vaak alleen als er een keertje iets niet goed gaat. Maar wij willen ze graag een pluim geven voor hun geweldige werk! Je moet sowieso de zon zien schijnen en humor blijven houden. Dat lost een hoop problemen op. Want natuurlijk gaat er ook weleens wat mis, maar daar moet je om kunnen lachen, toch?”