“Ik werk hier al 18 jaar erg graag.”

Zorgen voor eten, drinken, ondersteuning en schone ruimtes. De inwoners van de PG-afdeling binnen De Vijverhof kunnen dagelijks rekenen op de ondersteuning van afdelingsassistente Anneke Südmeier. Spraakwater liep een dagje met haar mee om te zien wat ze allemaal doet.

Rond 7.20 uur stapt Anneke De Vijverhof binnen. Haar werkdag begint met de dagbespreking in de teampost. Met collega’s van de nachtploeg wordt besproken of er bijzonderheden zijn, bijvoorbeeld een lijst om bij te houden of een bepaalde inwoner genoeg drinkt. Dan draagt de nachtploeg alles over en kan Anneke aan de slag met het klaarmaken van de broodkar. Het is dan 7.45 uur.

Het ontbijt

Anneke legt vers brood en beleg in de broodkar en zet er thermoskannen koffie en thee bij, plus melk en pap. Hiermee loopt ze naar de huiskamer, waar ze de tafels dekt – wat de inwoners erg op prijs stellen en gezellig vinden. Ze zet alles klaar voor het ontbijt en de eerste inwoners druppelen langzaam binnen. Ze komen zelf of worden gebracht door collega’s van de zorg. Anneke schenkt voor iedereen koffie of thee in en ondersteunt bij het eten en drinken waar dat nodig is. Om 8.30 uur komt de medewerker huiskamer binnen, die het van haar overneemt.

Bedden verschonen

Tijd voor Anneke om de gang op te gaan, bedden te verschonen en op te maken en de vaat doen. Aansluitend vervangt ze de theedoeken en leegt ze de prullenbakken. Soms wordt ze teruggeroepen in de huiskamer om nog even te assisteren bij het ontbijt. Om 10.00 uur heeft ze zelf een kwartiertje koffiepauze, om vervolgens verder te gaan met haar werk op de gang. Ook maakt ze het keukentje schoon, net als de huiskamer.

Koffie, thee en soep

Rond 11.40 uur is het tijd om de etenskar op te halen in de keuken en naar de huiskamer te brengen. Anneke zet alles klaar, zodat ze om 12 uur de maaltijden kan uitscheppen. Ook geeft ze waar nodig hulp bij het eten en drinken. Na afloop ruimt ze alles weer op, waarna ze om 13.00 uur zelf kan lunchen. Een half uur later zet ze koffie en thee klaar, die ze om 14.00 uur schenkt in de huiskamer of bij mensen op de kamer. Om 14.45 haalt ze in de keuken soep of bouillon, die wordt geserveerd door de medewerker huiskamer. Om 15.00 uur zit Annekes werkdag erop.

Elkaar helpen

“Ik werk hier al 18 jaar erg graag”, vertelt Anneke enthousiast. “Het is echt ontzettend leuk, met cliënten én met collega’s! Omdat het heel gezellig is, werk je met extra veel plezier. De werkdruk is wel hoog, dat is best pittig, maar we helpen elkaar waar dat kan. Natuurlijk is het verdrietig als er iemand overlijdt met wie je een goede band had, of als diegene hier lang heeft gewoond. Maar de goede sfeer maakt het altijd weer goed. Het is zo mooi om te zien wat er allemaal wordt gedaan voor de inwoners. Zoals een dagje uit, of de campingweek vorig jaar zomer. Dit maakt het leven én werken hier extra fijn.”