Inwoner Bert Maasbommel: “Ik voel me hier zeker op mijn plek, maar zou graag meer leeftijdsgenoten om me heen willen”

Bert Maasbommel is de jongste inwoner van De Vijverhof. Met zijn 55 jaar is hij een echte junior, maar hij voelt zich hier prima thuis. Al zouden meer leeftijdsgenoten natuurlijk zeer welkom zijn.

Op jonge leeftijd viel Bert Maasbommel veel. Toch kwam hij er pas rond 11-jarige leeftijd achter dat hij spinale musculaire atrofie type 3 heeft; een zeldzame, progressieve spierziekte. Als kind kon hij zich redelijk redden, maar sinds zijn 18de heeft hij een elektrische rolstoel. “Destijds was de verwachting dat ik niet ouder zou worden dan 23, 24 jaar”, vertelt Bert. “Dat was een enorme schok voor mijn ouders, die dit toen niet aan mij hebben verteld. Maar al gaat het langzaam achteruit en wordt de motoriek in mijn armen en handen slechter, ik ben er nog steeds!”

Terug naar bekend gebied

Na de scheiding van zijn ouders zorgde zijn moeder dertig jaar lang in haar eentje voor Bert, tot ze begin dit jaar overleed. Een verdrietige periode, én een acute noodsituatie, want Bert kan zich niet alleen redden. “Na jarenlang met plezier in Krimpen te hebben gewoond, kwam ik in de crisisopvang in Gouda terecht. Hier werd heel goed voor me gezorgd, maar ik wilde graag weer terug naar deze regio: een bekende omgeving waar mijn familie woont. Sinds eind augustus woon ik in De Vijverhof, hier voel ik me thuis. Het is een mooi gebouw met een prima ligging, dicht bij het winkelcentrum, met een ruime eigen kamer en een eigen badkamer: echt perfect. Maar het belangrijkste is natuurlijk de zorg; die is hier erg goed. Ook het eten trouwens! Ik heb het hier bijzonder getroffen.”

Netflix-tips

“Ik maak graag een babbeltje met de verzorgers”, gaat Bert verder. “Dan praten we over muziek of Netflix-series die ik graag kijk, zoals Prison Break, Narcos of La Casa de Papel. We wisselen tips uit en hebben leuk contact. Ik heb diep respect voor hun harde werk, hun zorg en geduld. Contact met medebewoners heb ik niet echt: soms maak ik een praatje in de Brasserie, dat is gezellig. Ook de mannenmiddag was leuk om mee te maken. In De Vijverhof wonen vooral mensen van een andere generatie, dat zorgt voor veel verschillen. Hier stoor ik me absoluut niet aan, maar het is wel jammer. Ik hoop dan ook dat er meer ‘jongeren’ komen wonen, dat zou fijn zijn.”

Feyenoord

Naast zijn liefde voor muziek, films en series is Bert fanatiek supporter van Feyenoord. Zijn favoriete speler is Steven Berghuis. ”Hij is technisch goed en speelt sierlijk, mooi om naar te kijken.” Bert winkelt ook graag: “Ik ga één tot twee keer per week naar de Koperwiek. Vooral bij Big Bazar kom ik met plezier, gewoon om even te kijken wat er te koop is. Dat kan prima in mijn eentje, maar ik ga ook regelmatig met mijn familie naar het winkelcentrum om even een broodje te eten. Ik verveel me zeker niet en voel me ook niet eenzaam. Dat hoeft hier ook niet: er is zoveel te doen! Je moet er zelf wat van maken, en dat doe ik!”