Welzijnswerk in tijden van corona.

Dagbesteding in een nieuwe vorm. Tot voorjaar 2020 was het vaak enorm gezellig in De Vijverhof. Er werd samen koffie gedronken, gepraat, gelachen, gegeten en er vonden tal van activiteiten plaats. Tot de coronamaatregelen roet in het eten gooiden. Hoe is dit voor medewerkers van de afdeling Welzijn? We vroegen het Alice van der Sanden en Lisa Kuijf.

Alice van der Sanden: “De dagbesteding voor mensen met een indicatie die in De Vijverhof wonen, is sinds kort weer in kleine groepjes opgestart. Dat doet de deelnemers echt goed, hoewel ze de gezellige reuring van veel mensen bij elkaar nog wel missen. Alles heeft lange tijd stilgelegen, waardoor ons werk er ineens heel anders uit kwam te zien. Zo hebben we bewoners begeleid tijdens de raamgesprekken en het videobellen met familie, zijn we op huisbezoeken geweest -– uiteraard op afstand en met een mondkapje – en hebben we boodschappen voor bewoners gedaan. Ook hebben we maaltijden rondgebracht en bewoners op een veilige manier vermaakt. We merkten dat veel mensen behoefte hadden om te praten, dus boden we met plezier een luisterend oor. En wilden bewoners graag een spelletje doen, dan deden we dat met ze. We hebben ons ingezet waar we konden.”

Lisa Kuijf: “De maanden waarin De Vijverhof gesloten was, waren heel heftig. Bewoners konden niet naar buiten terwijl het mooi weer was, dat zorgde voor veel verdriet. Het was echt een nare tijd, je kunt je niet indenken wat dat met iemand doet. Om mensen een beetje op te vrolijken, hebben we onder meer buiten muzikanten laten optreden, pannenkoeken gebakken en bloemen uitgedeeld. Gelukkig wordt het langzaamaan weer steeds gezelliger. Er komt weer bezoek en we mogen weer wat kleinschalige activiteiten organiseren, ‘coronaproof’ uiteraard. Ik ben erg blij dat we stapje voor stapje weer terug naar ‘normaal’ gaan. We zien de bewoners steeds meer opbloeien, het doet ze echt goed. Hopelijk kunnen we tijdens de feestdagen ook wat leuke activiteiten organiseren. Ik vind het dapper dat alle bewoners zich er zo goed doorheen hebben geslagen en hoop dat het nooit meer zo gaat als afgelopen voorjaar!”