“Mijn moeder heeft ervoor gezorgd dat ik uitging met mijn latere echtgenoot”

Een knus appartement in de Lijster, met een gezellig zithoekje in de zon, een tevreden spinnende poes en een mooi uitzicht op weelderig groen. Niet zo gek dat Han Laugs en Rien van Meel hier graag nog heel lang willen blijven!

Het echtpaar woont al achttien jaar op deze plek. “Heel fijn dat dit nog kan, want zonder hulp redden we het niet”, vertelt Han Laugs. “Gelukkig krijgen we alle ondersteuning die we nodig hebben van De Vijverhof. Zoals hulp bij het douchen en het aantrekken van kousen bij mijn man, die twee jaar geleden zijn heup heeft gebroken. We hebben allebei een scootmobiel, dus we kunnen nog redelijk goed ‘uit de wielen’. Het is de bedoeling dat we eventueel later naar een uitgebreider zorgpakket overgaan. En als we bijvoorbeeld niet meer zelf boodschappen kunnen doen of koken, kunnen we Tafeltje-Dekje krijgen. Een fijne gedachte!”

Scootmobielclub

Han doet vrijwilligerswerk en is o.a. coördinator van een scootmobielclub. Iets wat ze met heel veel plezier doet: “Met de clubleden maken we ieder jaar vijftien tot twintig tochten in de regio. Bijvoorbeeld naar Rotterdam, Krimpen of de Zevenhuizerplas. Meestal rijden we een uurtje, hebben we koffiepauze, kletsen we even en gaan we weer naar huis. Heel gezellig! En in augustus rijden we de Avondvierdaagse, ook dat is altijd erg leuk.” Het is duidelijk dat Han niet zo van lang stilzitten houdt, want daarnaast is ze ook lid van het team dat de Zomerschool van de Onafhankelijke Ouderenbond Capelle (OSC) organiseert. “In de zomervakantie organiseren we drie weken lang elke dag een activiteit voor ouderen”, legt ze uit. “Zoals workshops bloemschikken, stenen beschilderen en lampenkappen versieren. Maar ook leuke uitjes, bijvoorbeeld naar Avifauna, een boottocht of een bezoek aan een museum. Rien was tot voor enkele jaren ook vrijwilliger: hij was chauffeur bij de Hulpdienst Capelle.”

Aardige meneer

Han en Rien leerden elkaar kennen toen Rien als taxichauffeur werkte en Han regelmatig de taxi nam om naar haar werk te gaan. “Ik had geen rijbewijs en als ik op zondag vroege dienst had, kon ik niet op tijd met het openbaar vervoer op mijn werk komen. Bij Rien was het altijd gezellig in de auto. Dat viel mijn moeder ook een keer op, want zij drong erop aan dat ik ‘die aardige meneer’ eens mee uit zou vragen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik wist dat hij van Johann Strauss houdt en er zou een concert aankomen in de Doelen, waarvoor ik kaartjes had geregeld. Maar het bleek Richard Strauss te zijn, heel andere muziek haha! Toch hebben we het heel gezellig gehad en na die avond was het bekeken. Nu zijn we alweer zestien jaar getrouwd en wonen we met veel plezier in de Lijster. We voelen ons hier echt thuis en willen voor geen goud meer weg!”