”Ik hoor thuis bij De Vijverhof”

“Gisteren heb ik nog chocolade gewonnen bij de bingo en laatst ben ik zelfs sjoelkampioen geworden.” Mevrouw Koolmees laat trots haar scorelijst zien als medebewoner meneer De Kok langsloopt en haar een doosje Engelse drop voorhoudt. “Kijk, zo leuk is het hier”, zegt ze lachend. “Fijn wonen, dat is het belangrijkst. En alle bewoners helpen hier aan mee.”

Mevrouw Koolmees is 86 jaar en woonde oorspronkelijk in verzorgingshuis De Roo in Capelle. Toen ze tijdelijk in De Vijverhof kwam wonen, beviel dat haar zo goed, dat ze hier graag wilde blijven. “Ik heb directeur Zielstra gevraagd of ik hier alsjeblieft mocht blijven, en dat kon”, vertelt ze. “Hartstikke lief, ik ben er zo blij mee! Nadat mijn man is overleden, was ik best een beetje eenzaam. Door de ontmoetingsmogelijkheden binnen De Vijverhof heb ik weer nieuwe mensen leren kennen met wie ik elke dag plezier heb. Dat maakt mijn leven een stuk leuker.”

Afleiding van verdriet

Iedere doordeweekse ochtend wordt mevrouw Koolmees om half negen van haar kamer gehaald om mee te doen aan activiteiten als kaarten maken, gymnastiek en samen koffie drinken. Om kwart over twaalf wordt er gezellig samen warm gegeten en daarna zijn er weer activiteiten tot half vijf. “Zo ben ik de hele dag bezig en hoef ik niet aan mijn verdriet te denken”, vertelt mevrouw Koolmees. “Want ik heb niet alleen mijn man verloren, maar ook mijn dochter. Zij overleed toen ze pas vijfentwintig was en daar heb ik het nog steeds moeilijk mee. Ook al mijn zeven broers en twee zussen zijn overleden. Dan word je echt eenzaam. Gelukkig heb ik hier veel aanspraak en is het gezellig. Dat doet me echt goed.”

Hartstikke gezellig

Ook ‘van buiten’ komt er nog regelmatig bezoek. Zo rijdt kleindochter Joyce iedere week trouw van Utrecht naar Capelle. “Hartstikke gezellig”, vindt mevrouw Koolmees. “Ook mijn schoonzoon komt nog regelmatig even langs en om de veertien dagen komt mijn nichtje. Voorheen leefde ik echt naar die bezoekjes toe. Nog steeds hoor! Maar dankzij de activiteiten binnen De Vijverhof heb ik ook tussendoor wat omhanden. Dat is echt een uitkomst voor mij. Het is hartstikke leuk en ik doe overal graag aan mee. Ik hoor hier echt thuis!”