“Zorgen voor ondersteuning op alle vlakken.”

Mah Fofana volgt de opleiding Maatschappelijke Zorg Verzorgende IG niveau 3 aan mboRijnland in Gouda. Ze zit in het tweede leerjaar en loopt stage bij De Vijverhof. Enthousiast vertelt Mah wat ze hier tijdens haar stage doet.

Na haar opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent (AKA) niveau 1 en de mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 gaat Mah Fofana voor nóg een diploma: dat van Verzorgende IG niveau 3. Om praktijkervaring op te doen, loopt ze stage op de somatische afdeling van De Vijverhof. Mah vertelt: “Ik werd hier meteen heel goed ontvangen en vind het leuk om met deze doelgroep te werken.”

Hulp op vele fronten

“Mijn stagedag begint meestal met het bieden van hulp bij het wassen en aankleden van de inwoners”, gaat Mah verder. “Ook de persoonlijke verzorging hoort hierbij, zoals tanden poetsen, haren kammen, scheren en het verzorgen van de nagels. Waar nodig, help ik bij het verplaatsen met de tillift. Daarna assisteer ik bij het eten en drinken of begeleid ik mensen naar het toilet. Tussendoor meet ik de bloeddruk van inwoners op, weeg hen en werk aan mijn stageopdrachten. Heel divers dus.”

Leerproces

“De samenwerking met mijn werkbegeleider is goed. Elke twee weken heb ik een gesprek met haar. We bekijken dan samen de stageopdrachten die ik moet uitvoeren of al heb gedaan. Ook bespreken we de planning voor de opdrachten die nog komen. Wat me hier vooral opvalt, is het respect voor de inwoners en elkaar: erg fijn om te ervaren. Ook wordt hier veel aandacht besteed aan duidelijkheid en communicatie: super belangrijk! Ik heb hier erg leuke collega’s, met wie ik graag samenwerk. De begeleiding op de afdeling is goed: ik kan alle vragen stellen die ik wil over bepaalde handelingen: hier leer ik veel van. Ook vraag ik collega’s af en toe om feedback, dat vind ik belangrijk voor mijn leerproces. Inmiddels kan ik zelfstandig aan de slag en bepaalde handelingen alleen uitvoeren. Een mooie stap!”