“Mooi dat De Vijverhof open staat voor verandering en verbetering”

Als kwaliteitsverpleegkundige houdt Madeleine Rijnveld zich bezig met de kwaliteitsprocessen van de zorg binnen De Vijverhof. Ook begeleidt en coacht ze collega-zorgmedewerkers om de kwaliteit van de zorg naar een hoger plan te tillen. Daarnaast volgt ze de opleiding tot hbo-verpleegkundige. Een bezige bij dus!

Sinds december 2022 werkt Madeleine bij De Vijverhof. “Ontzettend leuk”, vindt ze. “Hier staat samenwerken echt centraal. En doordat de organisatie niet zo groot is, ken je bijna iedereen én weet je waar je iemand kunt vinden. Op deze manier krijg je collega’s snel te spreken. Dat werkt wel zo prettig!”

Mogelijkheden

Ze werkt met veel plezier in de zorg, maar hoopt dat het stigma rond ouderenzorg op een gegeven moment verdwijnt. “Iedereen denkt best wel negatief over ouder worden. Je gaat lichamelijk en cognitief achteruit, maar er zijn tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden – bijvoorbeeld qua technologie – waardoor je nog heel lang plezierig thuis kunt blijven wonen. Ik hoop dat ouderen én zorgstudenten hierdoor gaan inzien dat ouder worden niet eng is.”

Positieve geluiden

Hoe kijkt Madeleine naar het woon- en leefplezier hier? “Dat is heel anders dan ik gewend ben. Hier is bijna alles mogelijk, ook in de thuiszorg. Het is bijna idealistisch! Dat zie je terug in de lange wachtlijsten: heel veel mensen willen hier graag komen wonen. Werken ook trouwens: ik hoor collega’s eigenlijk alleen maar positief praten over De Vijverhof, dat valt echt op. En áls er dan eens een negatief woord klinkt, wordt er meteen aandacht aan besteed, om te kijken of het anders kan.”

Verbeterideeën

Ze reist elke dag anderhalf uur om op haar werk te komen. Dan moet ze het wel erg leuk vinden, toch? “Zeker, het is superinteressant! Verbeteren houdt nooit op en het is mooi om te zien dat De Vijverhof open staat voor verandering. Heeft iemand een verbeteridee? Dan wordt daar altijd serieus naar geluisterd. Past het bij De Vijverhof? Dan wordt bekeken of we het kunnen invoeren.”
Leren en ontwikkelen – en dus verbeteren – vindt Madeleine sowieso heel belangrijk binnen de zorg. “Mijn favoriete quote – van Nelson Mandela – is dan ook: Education is the most powerful weapon which you can use to change the world. Een motto waar ik volledig achter sta!”