“Het is hier erg gemoedelijk, een plek waar iedereen zichzelf kan zijn”

In 2019 kwam Janet van Dijke bij ons binnen als flexmedewerker helpende. Inmiddels heeft ze de opleiding verzorgende IG en de cursus voor werkbegeleider afgerond én een vast contract. “Ik word blij van mijn werkzaamheden hier, het is heel dankbaar werk.”

Via een oud-collega kwam Janet bij het flexbureau van De Vijverhof terecht. “Zij vertelde dat het hier zo leuk is”, geeft Janet aan. “Ook een andere bekende was enthousiast over De Vijverhof. Ik heb me destijds dan ook met een gerust hart ingeschreven. Als flexmedewerker kon ik in die tijd op elk moment worden opgeroepen om te komen werken. Dat was prima, maar ik vind de duidelijkheid van een vast aantal uren veel fijner. Nu ken ik mijn rooster en ik weet waar ik aan toe ben. Bovendien kreeg ik de vrijheid om, naast mijn werk, een opleiding en cursus te volgen. Ik ben heel dankbaar dat ik die kans heb gekregen.”

Luisterend oor
Janet werkt op de eerste etage, de afdeling waar mensen met dementie verblijven. “Ik voel me fijn in dit team: het werk is mooi, de collega’s zijn leuk en er wordt altijd naar je geluisterd. Als ik niet tevreden ben met mijn rooster, dan kan ik dat aangeven. Er wordt dan – voor zover dat kan ­– rekening gehouden met mijn wensen. De werksfeer is heel goed; warm en gezellig. Iedereen is heel collegiaal. Zit je even niet lekker in je vel, of is er een bewoner overleden, dan kun je bij elkaar terecht voor een luisterend oor. Het is hier erg gemoedelijk, iedereen kan zichzelf zijn. Ik zit hier echt op mijn plek.”

Afwisseling
Janet verzorgt anderen graag, maar ook het uitdelen van medicijnen en het voeren van familiegesprekken zijn favoriete bezigheden. “Mijn taken als werkbegeleider zijn van een heel andere orde, maar die afwisseling vind ik juist erg leuk”, vertelt ze. “Ik begeleid leerlingen en stagiairs en we oefenen samen handelingen. Verder kijk ik opdrachten na en zorg voor de aftoetsing. Overleggen met de praktijkopleider hoort er ook bij. Het is ontzettend mooi als je leerlingen ziet groeien in hun werk! Natuurlijk moet je soms slechtnieuwsgesprekken voeren. Dat is lastig, maar daar groei ik zelf ook in.”

Tijd voor jezelf
Waar is Janet het meest trots op, als het gaat om haar werk? “Dat ik regelmatig een grote glimlach van de bewoners krijg. En dat ik iemand mocht begeleiden naar de dood. Dat was heftig, maar ik vind het ook heel mooi dat ik hierbij mocht zijn en iets mocht betekenen tot het eind. Het hoort bij mijn vak, dus ik weet dat wel een plekje te geven. Dit werk is soms zwaar, maar goed te doen – als je maar regelmatig tijd voor jezelf neemt. Ik ga dan bijvoorbeeld de natuur in om te fotograferen, of om lekker een stuk te fietsen. En af en toe neem ik een pyjamadag, dan kan ik er weer tegenaan!”