“Deze carrièreswitch geeft me energie en voldoening”

 

Ze werkte jarenlang met veel plezier als bloemiste, maar Heleen Prinzen vond het in 2022 tijd voor wat anders. Ze wilde graag met mensen blijven werken en de zorg voor ouderen sprak haar erg aan. Zo kwam Heleen in januari 2023 – op haar drieënveertigste – weer in de schoolbanken terecht, als leerling verzorgende IG. “De beste keuze die ik maar kon maken, ik vind het geweldig!”

“De zorg heeft me altijd aangetrokken en ik vind het fijn om ouderen te ondersteunen wanneer zij dingen zelf niet meer kunnen”, vertelt Heleen. “Maarja, ik had een baan en er kwamen kinderen, dan maak je niet zo snel zo’n overstap. De kinderen zijn inmiddels wat groter, dus ben ik gaan rondkijken naar vacatures. Die van De Vijverhof, waarbij je als leerling werken en leren combineert, sprong erbovenuit. Ik heb meteen gesolliciteerd en hier sta ik!”

Nieuwe energie
Als leerling verzorgende IG werkt Heleen achtentwintig uur per week bij De Vijverhof en gaat ze een dag per week naar school. “Natuurlijk is het spannend om na al die jaren weer te gaan leren, maar het bevalt me heel goed! De opleiding duurt drie jaar en het valt me eerlijk gezegd reuze mee. Er zijn meer zij-instromers zoals ik, die de opleiding volgen: de leeftijden variëren van twintig tot eenenzestig jaar. Een gemixt gezelschap dus. Ik moet alles binnen mijn gezin nu goed plannen, maar dat lukt prima. Bovendien geeft deze nieuwe uitdaging me energie. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet. Werken in de zorg geeft me veel voldoening, hierdoor hou ik dit leer-werktraject goed vol.”

Leren, aftoetsen, uitvoeren
Heleen loopt binnen De Vijverhof mee met de verzorgenden om dingen te leren. Maar ze doet – waar dat kan en mag – ook al zoveel mogelijk zelfstandig. Bijvoorbeeld het assisteren bij de maaltijd en bij bewoners langsgaan die hulp nodig hebben. “Uiteraard mag ik nog niet alle taken van een verzorgende verrichten: dit mag pas als ik het in de opleiding heb behandeld en afgetoetst. Dit betekent dat ik vanaf volgend jaar pas mag helpen bij het uitreiken van medicatie.”

Luisterend oor
Wat vindt Heleen het mooiste aan haar werk? “Een band opbouwen met de bewoners! Doordat De Vijverhof kleinschalig is en de sfeer gemoedelijk, leer je de bewoners echt kennen – en zij jou. En ik kan wat voor ze betekenen. Bijvoorbeeld het bieden van een luisterend oor. Dit wordt erg gewaardeerd en dat maakt dit werk alleen maar mooier. Elke dag heeft waardevolle momenten, daar haal ik echt voldoening uit. Natuurlijk is het verdrietig als bewoners overlijden, maar daar leer je mee omgaan. Tijdens het wandelen of hardlopen, wat ik heel graag doe, laat ik de mooie herinneringen nog even passeren en kan ik het goed afsluiten. En de warme sfeer, de collegialiteit en de ontzettend leuke bewoners maken elke dag goed.”

HSB de Vijverhof