“Praktijktrainingen laten we zoveel mogelijk doorgaan”

Een opleiding volgen en stage lopen is in coronatijd anders dan anders. Hoe gaan we hier binnen De Vijverhof mee om? Opleidingscoördinator Daniëlle Doest legt uit wat de mogelijkheden zijn. Sinds 1 januari 2020 houdt Daniëlle zich onder meer bezig met stages bij De Vijverhof en de bij- en nascholing van onze eigen medewerkers. Een groot deel van haar werk bestaat uit Werken en Leren: leerlingen die het vak leren door te werken in de praktijk en een dag in de week naar school gaan.

Ze vertelt: “Ik verzorg bijvoorbeeld de vacatures voor leerlingen Verzorgende IG op onze website en ben betrokken bij de werving en selectie van leerlingen en stagiairs. Ook beantwoord ik vragen van studenten en onderwijsinstellingen over stages en opleidingen. Verder bezoek ik netwerkbijeenkomsten – al vinden die sinds afgelopen voorjaar niet meer ‘live’ plaats, wel online.

Leermanagementsysteem

“Voor onze eigen medewerkers bekijk ik waar we trainingen kunnen volgen, welke trainingen we kunnen inkopen en wat we hier zelf in kunnen betekenen”, gaat Daniëlle verder. “Vervolgens maak ik planningen en houd ik een trainingskalender bij. Ons eigen digitale leermanagementsysteem voor e-learning willen we komend jaar gaan uitbreiden met meer thema’s en meer deelnemers, zodat je als medewerker zelf kunt werken aan je eigen vakmanschap. Je kunt dan direct zien welke e-learning-programma’s worden aangeboden en jezelf aanmelden.”

Digitaal contact

Sinds de coronamaatregelen hun intrede deden, is het werk van Daniëlle flink veranderd. “Vanaf half maart 2020 werk ik thuis en ben ik minder ‘in beeld’ bij studenten en medewerkers. Dat is niet altijd praktisch, maar we zijn met z’n allen steeds handiger geworden in digitaal in plaats van persoonlijk contact. Inmiddels werk ik wel weer af en toe op kantoor, wat ik heel prettig vind. Je komt elkaar dan ‘vanzelf’ tegen en kunt even wat vragen of vertellen. Op kantoor werken is ook praktisch als het gaat om sollicitatiegesprekken: het is veel waardevoller om elkaar live te zien en spreken.”

Trainingen op locatie

De ingeplande trainingen zijn van afgelopen maart tot aan de zomer van 2020 afgezegd. Daniëlle: “We zijn aan het kijken wat nu de mogelijkheden zijn. Want we willen voorkomen dat de kwaliteit van de zorg achteruitgaat door het ontbreken van opleidingsmogelijkheden. We kijken op welke manier we praktijktrainingen kunnen laten doorgaan, bijvoorbeeld in kleinere groepen of grotere ruimtes. We kunnen nu veel minder trainingen verzorgen in het Trefpunt in De Vijverhof. Daarom hebben we contact gezocht met Protestantse wijkgemeente De Hoeksteen. Hier huren we nu een ruimte waar veertien mensen op ruime afstand van elkaar – en met een mondkapje – een training kunnen volgen. Een mogelijkheid waar we erg blij mee zijn, want als we nu met alles stoppen, wordt het moeilijk om de opgelopen achterstand in te halen.”

Stages hervat

Daniëlle vervolgt: “Gelukkig hebben we begin 2020 intern BIG-toetsers opgeleid die de voorbehouden en risicovolle handelingen van collega’s kunnen beoordelen. Dit kan nu dus prima intern. Ook ons skills-lab is een uitkomst: hier kunnen medewerkers verpleegkundige handelingen oefenen. In maart en april 2020 zijn veel stages stopgezet, maar inmiddels zijn die alweer op het oude niveau. Belangrijk, want de praktijkopleidingen moeten doorgaan om straks over voldoende zorgmedewerkers te kunnen beschikken.”