27 juni 2024

“Dankzij vrijwilligerswerk blijf ik fit en gezond”

Meer samenwerken met familie, mantelzorgers en vrijwilligers. Dat is de toekomst van de ouderenzorg. Jeanne Westdijk – vrijwilliger bij De Vijverhof – vindt dit een goed idee. “Hier meehelpen is zo leuk, ik kan het iedereen aanraden.”

Toen Peter Westdijk, de man van Jeanne, na twee herseninfarcten in De Vijverhof werd opgenomen, hielp Jeanne al graag mee op de afdeling. Ze gaf mensen te drinken of speelde spelletjes met ze. In november 2022 overleed Peter, maar Jeanne wilde graag in De Vijverhof blijven meehelpen. Ze is nu vrijwilliger op de begane grond. Jeanne assisteert meerdere dagen per week, bij onder meer de dagopvang, de maaltijden, de borrelmiddag en de maandelijkse bingo. Tot wel dertig uur per week. Fluitend, want ondanks haar tachtig jaar heeft ze de energie van een twintiger. Zo is ze ook drie ochtenden in de week in de sportschool te vinden en gaat ze elke week naar het zwembad voor een les aquarobic. “Ik doe dit werk heel graag en mag van geluk spreken dat ik het kan,” vertelt ze. “Want ik zie om me heen hoe het ook kan gaan op mijn leeftijd.”

Leuk contact
Jeanne woont in de Tuinfluiter: lekker dichtbij. “En heel praktisch: ik steek de straat over en ik ben er. Ik kan het goed met de medewerkers vinden. En met de bewoners heb ik ook leuk contact: ze maken graag een praatje en ik merk dat ze hier behoefte aan hebben. Mijn drie kinderen werken de hele week en hebben mij niet nodig, dus ik amuseer me prima in De Vijverhof. Ik ken bijna iedereen en weet inmiddels aardig de weg. Zo krijg ik regelmatig de vraag of ik weet waar iets ligt. Inmiddels hoor ik zelf zo ongeveer bij het meubilair!”

Goed gevoel
Volgens Jeanne zijn vrijwilligers hard nodig. “De Vijverhof organiseert ontzettend veel leuke activiteiten, maar kan hierbij niet zonder vrijwilligers. Van koffieschenken en het rondbrengen van hapjes en drankjes tot en met het afruimen van tafels. Of bewoners van hun kamer ophalen en weer terugbrengen. Het is leuk, gezellig en ik doe het ontzettend graag. Anderen helpen geeft me een goed gevoel, en ze zijn hier hartstikke blij met onze hulp. Bovendien leer ik op deze manier veel mensen kennen én ik waardeer steeds meer hoe goed het leven voor mij was. Natuurlijk heb ik ook ziekte en verdriet gekend, maar ik heb een mooi leven gehad. Het is fijn dat ik me nu nog kan inzetten om ook anderen een fijne tijd te geven. We hebben plezier en ik blijf er fit en gezond bij. Dit is toch veel leuker dan maar achter de geraniums zitten! Ik zou iedereen willen aanraden: kom eens kijken of vrijwilligerswerk iets voor je is. Al is het maar voor een paar uurtjes per week. Het is een heel dankbare taak, waar je anderen én jezelf blij mee maakt.”