2 april 2021

‘Ouder worden moet je leren. Je moet je daar zelf voor inspannen.’

In Capelle en Krimpen aan den IJssel zijn gesprekken met inwoners gestart over ouder worden en de toekomst van de zorg voor ouderen. Die gesprekken zijn een initiatief van zes ouderenzorgorganisaties uit de regio. Onder het motto ‘Praat vandaag over morgen’ spreken zij met inwoners over hun wensen en verwachtingen. Hoe willen zij zelf ouder worden? Waar willen ze wonen, en met wie? En wat verwachten ze van hun naasten, van zorgorganisaties of van de gemeente?

Capelle en Krimpen in gesprek over morgen: ‘Ouder worden moet je leren. Je moet je daar zelf voor inspannen.’
Gesprekken met inwoners over de toekomst van de ouderenzorg

Praat vandaag over morgen

Diverse gesprekken met inwoners
In maart schoven al diverse inwoners aan op het digitale Over Morgen-bankje voor een gesprek. Die gesprekken gaven inzicht in hoe ‘jonge ouderen’ kijken naar ouder worden en wat ze belangrijk vinden voor hun eigen oude dag. Zo vond één van de inwoners: ‘Ouder worden moet je leren. Je moet je daar zelf voor inspannen’. Voor de ene inwoner gaat gelukkig ouder worden over zo gezond mogelijk leven, terwijl voor een ander zo lang mogelijk zelfstandig zijn centraal staat.

Welke thema’s
Zelfstandigheid blijkt een terugkerend thema. Wat is ervoor nodig om ook op oudere leeftijd die zelfstandigheid te voelen? Een van de inwoners (72) had daar een duidelijk idee: ‘Ik wil mij in mijn zelfstandige appartement veilig kunnen voelen doordat zorg dichtbij aanwezig is als er wat gebeurd.’ Inwoners denken ook na over de rol die technologie daarbij kan spelen: ‘Misschien is er straks wel een app die de robot inschakelt om je mee naar de wc te helpen’. Naast ontwikkelingen op gebied van wonen en technologie, ging het ook over de sociale omgeving. Zo stelde één van de inwoners dat het creëren van gemeenschapszin in de straat of buurt een belangrijk onderdeel is voor de toekomst.

In de gesprekken ging het ook over zorgen voor elkaar. Hulp bieden, dat blijken veel mensen al te doen. Extra koken voor alleenstaande buren, een boodschapje doen voor ouderen in de buurt. Maar zelf hulp vragen (en aannemen) blijkt vaak nog lastig. ‘Ik vind het moeilijk om hulp te vragen aan mijn kinderen. Maar als er iets is, staan ze meteen voor mijn deur’.

Vervolg
De initiatiefnemers van het gesprek over morgen zijn nog niet uitgepraat. In april vervolgen de zes ouderenzorgorganisaties hun programma met individuele gesprekken en groepsgesprekken. Het doel is om zoveel mogelijk inwoners uit de regio Capelle en Krimpen aan den IJssel, jong en oud, te spreken over ouder worden en de toekomst van de ouderenzorg. Praat u ook mee?

Meepraten? We nodigen u van harte uit om aan te schuiven op ons digitale gespreksbankje. U kunt zich aanmelden via www.praatvandaagovermorgen.nl/capellekrimpen