28 mei 2024

Kennis en vaardigheden voor mantelzorgers en vrijwilligers

Het aantal ouderen dat zorg nodig heeft, neemt toe. Het is fijn als mensen in de directe omgeving kunnen helpen. Wij gaan deze mantelzorgers en vrijwilligers in Capelle en Krimpen kennis en vaardigheden aanbieden. Hierdoor kunnen zij hun naaste beter ondersteunen. Bijkomend voordeel is dat hierdoor de werkdruk in de zorg – doordat er minder zorgmedewerkers zijn – daalt.

We werken hierbij samen met andere zorgorganisaties in deze regio, onder de naam De Driehoek. Dit is een verwijzing naar de samenwerking tussen cliënt, naaste en zorgprofessional. Binnen De Driehoek bieden we kosteloos kennis, vaardigheden en ontmoeting voor iedereen die vrijwillig betrokken is bij de zorg en het welzijn van een naaste. Zo geven we bijvoorbeeld informatie over dementie, onbegrepen gedrag, niet-aangeboren hersenletsel en Parkinson. Ook leren we mantelzorgers en vrijwilligers hoe ze steunkousen kunnen aan- en uittrekken en hun naaste kunnen ondersteunen bij het eten, drinken, wassen en aankleden.

Op locatie en online
Er is een website in de maak met alle informatie over De Driehoek en de mogelijkheden om als mantelzorger of vrijwilliger kennis en ervaring op te doen. Vanaf komende zomer organiseren we informatiebijeenkomsten en vaardigheidssessies op locatie, maar we bieden ook online trainingen en instructiefilmpjes aan. Zo kan iedereen op verschillende manieren leren, waar en wanneer dat het beste uitkomt. Zodra het leernetwerk van start gaat, volgt er meer informatie.