31 augustus 2022

Andere bestuurder, maar dezelfde koers voor De Vijverhof

Een dubbelinterview met Marian van Roosmalen en Bert van Lienen.

Na drieënhalf jaar neemt Marian van Roosmalen (62) afscheid als directeur/bestuurder van De Vijverhof. Een oude bekende van De Vijverhof neemt het roer tijdelijk over. Totdat een nieuwe bestuurder is aangenomen zal Bert van Lienen (65) als interim-bestuurder de ingeslagen koers van Marian voortzetten.

Dat twee verschillende karakters dezelfde visie op zorg kunnen hebben, bewijzen Bert en Marian. Tijd om die twee karakters eens tegenover elkaar te zetten. Daarnaast is dit hét moment om terug te blikken op de afgelopen jaren.

Bij aanvang van het interview is de toon direct opgewekt. Amicaal zelfs. Marian en Bert kennen elkaar immers al langer. Sterker nog, ze begonnen drieënhalf jaar geleden gelijktijdig aan een interim-klus bij De Vijverhof. Marian als interim-bestuurder, Bert als interim-manager zorg.

Veel werk aan de winkel destijds?
De Vijverhof

Marian: “Nou ja, er was vooral wat onduidelijkheid in de organisatie. Voeren we de juiste koers als zorginstelling? Zowel medewerkers als bewoners hebben baat bij houvast en duidelijkheid. Dus mijn focus lag vooral daarop. En daarbij werkte ik natuurlijk nauw samen met Bert. Logisch, want hij was op interim-basis verantwoordelijk voor het zorgbeleid en de operationele invulling daarvan. Ik kwam als interimmer binnen, maar trad in januari 2020 in dienst van De Vijverhof.”

Bert: “Een goede zet van De Vijverhof, want Marian heeft het aangedurfd om dingen ook echt anders te doen. Door de mens centraal te zetten en zo goed mogelijk te kijken naar specifieke wensen en behoeften van bewoners. En vergis je niet, dat vraagt ook veel van het personeel.”

Want zorgmedewerkers hebben dan minder strakke richtlijnen, werkwijzen en protocollen waaraan ze zich kunnen vasthouden?

Bert: “Precies. Erg knap hoe ze hiermee zijn omgegaan.”

Marian: “En eigenlijk past het ook heel goed bij datgene waarvoor De Vijverhof staat, kijkende naar de cultuur die De Vijverhof zo typeert.”

Wat is dat dan?

Marian: “Het is echt een community waarin iedereen meetelt. Waarin iedereen een plek heeft en gehoord wordt. Er is reuring. Een bijzondere, warme gemeenschap die voor altijd in mijn hart zit. Ik ben vooral trots dat ik heb mogen bijdragen aan een solide zorgorganisatie die een belangrijke, maatschappelijke positie heeft verworven in Capelle aan den IJssel en omgeving.”

Bert, eigenlijk kom je in een gespreid bedje terecht.

Bert: “Haha.. ja joh. Eerlijk is eerlijk, ik hoefde niet heel lang na te denken toen ik benaderd werd. Ik was beschikbaar en ken De Vijverhof goed. Ik kijk er naar uit om de weg die Marian is ingeslagen te vervolgen. En natuurlijk over te dragen aan de volgende bestuurder.”

Klinkt als een soepele overgang.

Marian met een grijns: “Ik ga héél relaxt weg hier.”

Waarheen eigenlijk?

Marian: “Naar WIJdezorg. Twaalf jaar geleden kwam ik na verschillende functies in de HR en bedrijfskunde in aanraking met de ouderenzorg. Toen wist ik direct: dit blijf ik doen. Hoe we de ouderenzorg organiseren is wat mij betreft hét maatschappelijke vraagstuk van Nederland. Dus ja, mijn volgende halte is wederom een zorginstelling. Alleen nu wat dichter bij mijn huis in Leiderdorp.”

Bert is geboren en getogen in (en verknocht aan) Alkmaar. Ook niet om de hoek bij De Vijverhof.

Bert: “Ik ben inderdaad gek op Alkmaar. Ik hou van het authentieke en eigene van die stad. Neemt niet weg dat ik de trip naar Capelle aan den IJssel maar wat graag maak. Ik draai namelijk al een tijdje mee en ben ervan overtuigd dat hier hét zorgconcept voor de toekomst ligt. Bijvoorbeeld als ik kijk naar de mogelijkheden die huurders hebben om in hun huis te blijven wonen op het moment dat ze hulpbehoevender worden. Dus dat je zorg als het ware naar buiten brengt, naar de wooncomplexen op en rondom De Vijverhof. Dat is toch wel bijzonder.”

Marian: “En dat maakt ook dat de medewerkers van De Vijverhof zich erg betrokken voelen. De zorg die hier geboden wordt, maar vooral de manier van wonen en samenleven is wat medewerkers zelf ook zouden willen als ze nadenken over hun eigen toekomst en het ouder worden.”

En nu een wisseling van de wacht. Bert, wat gaan mensen hier missen aan Marian. En Marian, wat krijgen ze er voor terug?

Bert: “Ik denk vooral de bevlogenheid van Marian. Ze brengt een bepaalde energie mee en dat werkt aanstekelijk. Ik denk dat ze vooral daardoor zo’n positieve impact op De Vijverhof heeft gemaakt.”

Marian: “Oh, maar Bert is ook bevlogen hoor! Zeker als het gaat om ouderenzorg en gezamenlijk resultaten behalen. Ik denk wel dat Bert wat beschouwender is dan ik. Hij is wat meer afwegend voordat hij een oordeel velt.”

Dus ook weer niet zulke grote verschillen?

Marian: “Nee hoor. Nou ja, ik zit altijd veel aan mijn haar als ik praat. Dat doet Bert dan weer niet.”

Een royale lach van Bert galmt door De Vijverhof.

Bert: “Ja, dat is dan weer minder mijn ding.”

Sinds 11 augustus neemt Bert de honneurs waar als interim-bestuurder. Op 25 augustus nam De Vijverhof afscheid van Marian. En vice versa.