De Vijverhof

“Ik ben elke dag dankbaar voor mijn gezondheid en vriendschappen”

Een bewogen leven, dat begon in Indonesië en zich nu grotendeels afspeelt in De Vijverhof. Met plezier, dankbaarheid, vriendschappen én lekker eten. Dat is het verhaal van mevrouw Taihutu-Suryanti in een notendop.

Het begon op Midden-Java, Indonesië. In oktober 1943 wordt mevrouw Taihutu-Suryanti geboren. Ze leert van haar familieleden al jong koken. “Vooral omdat ik dat leuk vind. Maar ook omdat ik van huis uit meekreeg dat als je gaat trouwen, je goed moet kunnen koken. Vroeger gebeurde dat in een grote wok, op kolen”, herinnert ze zich.“Ik maakte vaak loempia’s, lemper en bami goreng: heerlijk! Ik had erg veel kookboeken, maar ken nu de meeste recepten wel uit mijn hoofd: lekker makkelijk. Al kook ik nu niet zoveel meer hoor, ik denk dat mijn buren die etensluchtjes niet altijd waarderen!”

Naar Nederland

Mevrouw Taihutu-Suryanti trouwde en kreeg twee dochters. Helaas liep het huwelijk op de klippen.“Ik heb toen hard gewerkt, in een confectiefabriek”,vertelt ze openhartig. “Om mijn kinderen te kunnen onderhouden en omdat ik graag naar Nederland wilde.” Dat lukte in 1983: ze kon terecht bij de ouders van haar ex-man. Een dochter nam ze mee, de andere dochter bleef tijdelijk bij haar ex-man wonen en kwam later over. Hier ontmoette ze haar tweede man, een weduwnaar met vijf kinderen. Samen vormden ze met z’n zevenen jarenlang een mooi gezin.

Dankbaar

Inmiddels is haar tweede man overleden, maar heeft mevrouw Taihutu-Suryantinog veel contact met haar (stief)kinderen en zestien kleinkinderen. “We gaan dan samen winkelen of boodschappen doen, of ik blijf bij een van mijn kinderen logeren. Een van mijn dochters werkt hier in De Vijverhof, dat is natuurlijk extra gezellig! Sinds een jaar of vijf woon ik in de Leeuwerik en ik vind het hier hartstikke fijn. Ik heb hier nieuwe vrienden gemaakt, ga regelmatig samen met anderen eten in de Plaza of doe mee aan koersbal of het Gouden Uurtje. Elke dag ben ik dankbaar dat ik gezond ben, een fijn huis heb en een goede band met mijn familie en de mensen bij De Vijverhof. Dat wens ik iedereen toe, ik ben een gezegend mens!”