Mevrouw van Kleij

“Ik was bang om hier te vereenzamen, maar ik heb juist nieuwe vrienden gemaakt”

Samen met poes Lizzy van 16 woont mevrouw Van Kleij in een ruime kamer in De Vijverhof. Ze heeft het er heel gezellig gemaakt, met veel foto’s en tastbare herinneringen. Aan Spraakwater vertelt ze over haar leven.

“Ik woon hier nu ruim een jaar en het bevalt goed. Dat Lizzy mee mocht verhuizen, vind ik erg fijn. Zij was de poes van mijn man; dat waren echt de beste maatjes. Sinds mijn man is overleden, trekt ze steeds meer naar mij toe. We hebben het samen best goed!”

Veilig idee

Mevrouw Van Kleij woonde vroeger in de Purmerhoek. Maar omdat ze steeds vaker viel, vonden haar kinderen het toch een veiliger idee om naar De Vijverhof te verhuizen. “En daar hebben ze eigenlijk wel gelijk in”, geeft ze toe. “Ik ben hier inmiddels goed gewend. Er is regelmatig wat te doen en samen met mijn buurvrouw doe ik vaak mee aan activiteiten. Kaarten maken en handwerken bijvoorbeeld. Of iets met muziek, daar ga ik graag naartoe. Ook eet ik elke dag hier beneden. Het eten is lekker! Dat kun je zien ook, want ik ben wel aangekomen sinds ik hier woon. Ik moet echt oppassen dat ik niet te zwaar word.”

Regelmatig bezoek

“Mijn dochter en twee zoons wonen in de buurt en komen regelmatig op bezoek. Ik ben dan ook helemaal niet eenzaam, gelukkig. Natuurlijk vond ik het wel erg zwaar toen mijn man 9 jaar geleden overleed. We waren 59 jaar getrouwd, een hele tijd! Tijdens ons huwelijk werkte ik in de huishouding en in de keuken van woonzorgcentrum De Elf Ranken in Barendrecht. Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan.”

Plezierboot

Haar mooiste herinneringen heeft ze aan de plezierboot die zij en haar man vroeger hadden. “We gingen elk weekend de IJssel over, soms naar België. Dat zou ik nog wel eens willen doen”, mijmert ze. “Maar misschien moet ik hier eerst een beetje voor aansterken. Ik ben lang ziek geweest en heb zelfs een poosje in het ziekenhuis gelegen. Niet fijn allemaal – en ook een reden om hiernaartoe te verhuizen. In eerste instantie wilde ik niet. Ik zag er erg tegenop en was bang om te vereenzamen, maar het tegendeel is waar. Ik heb het afgelopen jaar juist nieuwe vrienden gemaakt. Het was een goede beslissing!”