Mevrouw Rietveld

Hier wonen voelt alsof ik de loterij heb gewonnen.

Volop genieten van het leven. De 93-jarige mevrouw Rietveld doet het nog elke dag. Ze is dolgelukkig met haar kamer in De Vijverhof, het fijne uitzicht en de liefdevolle verzorging. “Ik kan me echt niets beters wensen.”

Ze zit op haar lievelingsstoel naar buiten te kijken, zichtbaar tevreden. “Ik heb het hier zo ontzettend naar mijn zin”, geeft mevrouw Rietveld aan. “Ik woon hier sinds afgelopen november en voel me helemaal thuis.” Toch is de reden van haar verhuizing naar De Vijverhof minder leuk: “Ik kreeg last van mijn hart, moest voor veertien dagen naar het ziekenhuis en kon daarna niet meer terug naar huis. Ik woonde op mezelf in Ommoord, maar dat ging niet meer. Gelukkig kon ik hier terecht. Vlak bij één van mijn twee zonen die al vijftig jaar in Capelle woont.”

Jonge jaren

De geboren Rotterdamse heeft bijna haar hele leven in de havenstad gewoond. Voor een heel groot deel samen met haar man, met wie ze tweeënvijftig jaar getrouwd was en die in 2002 overleed. In haar jonge jaren speelde ze fanatiek tennis en werkte ze als telefoniste. “Echt nog op de ouderwetse manier, door via koorden verbinding te maken. Je stak de plug in het juiste gaatje en bracht zo een gesprek tussen twee mensen tot stand. Leuk werk vond ik dat.”

Kampeerherinneringen

Waar ze ook met plezier op terugkijkt, zijn de vakanties met haar man. “We kampeerden altijd in een tentje, vaak gewoon in een weiland. Zonder stromend water of andere voorzieningen, heel primitief. En je moest niet vergeten het hek dicht te doen, anders liepen de koeien rond je tent. We gingen ook weleens de bergen in. Dan zetten we ons tentje op in het dal en trokken zelf met een rugzak de bergen in, voor een huttentrektocht. We kampeerden tot mijn man vijfenzestig werd. Toen hebben we een caravannetje gekocht, waarmee we nog zeventien jaar elke zomer een paar maanden door Frankrijk trokken.”

Lekker lui 

Tegenwoordig houdt ze zich bezig met televisie kijken, lezen en de koffie- en middaguurtjes in De Vijverhof. “Heel gezellig! Maar gewoon lekker lui zijn, vind ik ook heerlijk. Dat kan hier prima, want mijn kamer is verrukkelijk. Ik heb de hoofdprijs uit de loterij, zo voelt het. ’s Avonds is het kerktorentje aan de overkant verlicht, daar geniet ik echt van. Ik ben gelukkig met wat ik nog heb en kan en hoop hier nog een poosje te mogen blijven!”