2 juni 2020

Woonondersteuner Esther den Ouden: “Het is bewonderenswaardig hoe de meeste bewoners met deze situatie omgaan”

Werken in een zorginstelling in tijden van corona, ga er maar aan staan! Esther den Ouden – sinds 1 maart woonondersteuner op de derde etage van De Vijverhof – doet het vol overgave. “Ik probeer iedere bewoner de aandacht te geven die hij of zij verdient.”

Woonondersteuner Esther den Ouden: “Het is bewonderenswaardig hoe de meeste bewoners met deze situatie omgaan”

Kleine taken overnemen

“Omdat de bewoners nu in hun appartement moeten blijven, maken we het binnen maar extra gezellig”, geeft Esther aan. “Zo organiseert het team van Zorg en Welzijn regelmatig live muziek buiten, waar de bewoners vanuit hun appartement naar kunnen luisteren en kijken. Ook hebben de teamleden van Zorg en Welzijn een gangbingo georganiseerd, waar bewoners vanuit hun deuropening aan mee konden doen. Omdat familieleden nu niet op bezoek mogen komen, probeer ik kleine taken van hen over te nemen. Zo heb ik een paar mensen geholpen met het wisselen van de seizoenskleding en samen met hen uitgezocht welke kleding weg kan. Ik maak altijd even een gezellig praatje. Dan vraag ik hoe de bewoners zich voelen en of ik nog iets voor ze kan doen. Gelukkig doet De Vijverhof veel om hen toch contact te laten onderhouden met familie.

Zo zijn er speciale tentjes geregeld waar familieleden op afspraak naartoe kunnen om – door het raam – even met vader, moeder, opa of oma te praten. Ook gaan zorgmedewerkers met een tablet bij bewoners langs zodat zij kunnen beeldbellen met familie. Dit levert mooie, ontroerende momenten op en ik merk dat dit van beide kanten erg op prijs wordt gesteld. Fijn dat dit zo kan!”

Zoveel mogelijk afstand

Esther gaat verder: “Deze situatie is moeilijk voor iedereen. Ik heb echt bewondering voor de bewoners: hoe ze hiermee omgaan en dit doorstaan. Ik hoop dat we het virus buiten de deur kunnen houden. Zelf doe ik er alles aan: ik was ontzettend vaak mijn handen en houd, waar mogelijk, anderhalve meter afstand. Ik kom niet met het openbaar vervoer naar het werk en ga niet naar winkels, behalve de supermarkt. Ook ga ik niet bij mijn ouders op bezoek, maar ik bel of videobel ze wel elke dag. Af en toe komen ze even met de auto op de oprit van het huis staan en dan drinken we samen thee op afstand. ‘Drive-in-thee’ noemen we dat. Ik kijk uit naar de tijd dat we gewoon weer bij elkaar in huis kunnen komen. Ook thuis houd ik zoveel mogelijk die anderhalve meter aan. Het liefst zou ik mijn kinderen regelmatig een knuffel willen geven, maar dat is nu niet verstandig: ik zou het verschrikkelijk vinden als ik het virus hierdoor ongemerkt, als ‘stille drager’, aan bewoners zou doorgeven. En zodra ik ga hoesten of niezen of koorts krijg, blijf ik uiteraard thuis. De afgelopen tijd heb ik de bewoners op mijn afdeling echt in mijn hart gesloten en ik ben extra voorzichtig en bezorgd. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, zijn we hopelijk snel van deze situatie verlost!”

Woonondersteuner in het kort

Woonondersteuner: een nieuwe functie binnen De Vijverhof. Wat houdt dit werk precies in? Esther den Ouden legt uit: “Het grootste deel van mijn dienst bestaat uit de zaken rondom eten en drinken. Zo breng ik koffie, thee en maaltijden rond en na afloop zorg ik ervoor dat het servies en bestek worden afgewassen. Tussendoor bezorg ik de post en de krant bij de bewoners van de afdeling en kijk ik of de planten en bloemen in hun appartement verzorging nodig hebben. Een ander onderdeel van mijn takenpakket is het begeleiden bij activiteiten, maar die vinden nu – vanwege de coronamaatregelen – op een andere manier plaats.”