20 mei 2020

Burgemeester Peter Oskam: ''Ik ben trots op iedereen binnen De Vijverhof. Houd vol!''

Het zijn rare (en nare) tijden: we moeten met zijn allen afstand houden en kunnen onze geliefden niet bezoeken. Lastig en vooral verdrietig! Ook Peter Oskam, burgemeester van Capelle aan den IJssel, ondervindt de negatieve gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Maar hij roept vooral op om vol te houden en steekt onze inwoners en medewerkers graag een hart onder de riem.

Burgemeester Peter Oskam: ''Ik ben trots op iedereen binnen De Vijverhof. Houd vol!''

“Ook voor mij is de situatie nu heel anders”, vertelt Peter Oskam. “Ik ben nu veel meer thuis en werk hier ook voor het grootste deel, dat is natuurlijk wennen. Normaal gesproken ben ik graag onder de mensen; ik ben vaak zo’n zestig uur per week aan het werk en veel in contact met anderen. Dat vind ik heerlijk, daar krijg ik energie van. In de huidige situatie heb ik contact met anderen via apps, e-mail of beeldbellen. Veel zakelijker, minder persoonlijk. Dit vreet juist energie, dat valt me nu echt op. Gelukkig zit er ook een positieve kant aan het verhaal, want nu eet ik vaker thuis, zie mijn jongens meer en kan beter volgen hoe het op school gaat.”

Zorgen om senioren

De burgemeester heeft uiteraard ook contact met directeuren van zorginstellingen, zoals De Vijverhof. “Ik maak me zorgen om het grote aantal senioren in onze gemeente en hoor graag hoe het met de mensen binnen de zorginstellingen gaat. Gelukkig is het coronavirus (ten tijde van dit interview) nog niet aangetroffen in De Vijverhof, dat is natuurlijk heel fijn! Uiteraard hebben we de verspreiding van het virus nooit volledig in de hand, maar toch, petje af!”

Doorzetten

Ook binnen de stad moet iedereen zich aan de regels houden. “Dit is niet altijd even makkelijk, dat begrijp ik heel goed”, geeft Peter Oskam aan. “Soms zijn mensen boos op me, omdat ze nu bijvoorbeeld niet gezellig naar de markt of het sportveld kunnen. Maar het is even niet anders, we moeten doorzetten nu. Ik hoor gelukkig goede berichten en merk ook zelf dat het grootste deel van de Capellenaren netjes thuis blijft of afstand houdt. Voor inwoners van De Vijverhof is het nu natuurlijk helemaal moeilijk: zij mogen geen enkel bezoek ontvangen. Dagen duren langer als je niet veel contact en niet veel omhanden hebt. Heel verdrietig vind ik dat. Ik raad hen aan om op een andere manier toch leuke dingen te blijven doen en hier voldoening uit te halen. Een spelletje doen bijvoorbeeld, en vooral veel bellen of beeldbellen met familie en vrienden.”

Respect

“Ik heb veel respect voor de medewerkers van woonzorgcentra: het is heel zwaar werk, zeker nu. Bovendien is er die steeds aanwezige onzekerheid: ook medewerkers willen niet ziek worden of het virus overbrengen. Niet op hun gezinsleden en zeker niet op de inwoners. Ook zij moeten geduld hebben, al zal dat steeds moeilijker worden. Ik hoop dat iedereen in Capelle zich realiseert dat we serieus bezig zijn met wat mogelijk is en met wat niet verstandig is. Het is moeilijk voor iedereen. Waar het kan, bouwen we de maatregelen zo snel mogelijk af. Ik hoop dan ook dat inwoners van De Vijverhof snel weer op een veilige manier bezoek mogen ontvangen. Tot die tijd kan ik maar één ding zeggen: houd vol!”

Burgemeester Peter Oskam