1 april 2020

Huurder Ruud Roza: van de grote vaart naar een heerlijk plekje in De Vijverhof

Sinds vijfenhalf jaar woont de opgewekte Ruud Roza (82) in de Nachtegaal. Hij drinkt iedere middag gezellig een wijntje in de Brasserie en maakt regelmatig een praatje met medebewoners. "Ik zit hier echt niet te verpieteren hoor!"

Huurder Ruud Roza: van de grote vaart naar een heerlijk plekje in De Vijverhof

Zodra je bij Ruud Roza binnenstapt, word je vrolijk begroet door dwergpapegaai Pino. Hij mengt zich gezellig kwetterend in het gesprek. “Een echt gezelligheidsdier”, geeft zijn baasje aan. Dat Ruud Roza zelf ook van gezelligheid houdt, blijkt wel uit het feit dat hij vrijwel elke middag in de Brasserie van De Vijverhof te vinden is. “Hier drink ik een lekker wijntje en maak een babbeltje. Ik ken veel mensen van vroeger en vind het leuk om samen herinneringen op te halen.” 

Landen ontdekken

Aan mooie herinneringen heeft Ruud Roza geen gebrek. “Ik ben zo rond mijn 17de gaan werken als scheepskok op vrachtschepen. Je wist van tevoren eigenlijk nooit waar je precies naartoe ging en soms was ik meer dan een jaar weg. Ik was vrijgezel, dus vond het prima. Ik ben tijdens die reizen echt wijzer, volwassen en zelfstandig geworden. Destijds lag een containerschip een week of twee, drie in een haven, dus had je alle tijd om een stad of land te ontdekken. Ik heb dan ook bijna alles van de wereld wel zo’n beetje gezien. De mooiste plek waar ik geweest ben, is Argentinië. Ik vond het daar erg gezellig en voelde me er echt thuis.” 

Bent u nieuwsgiering naar het hele verhaal? Lees het verder in ons magazine Spraakwater.