8 oktober 2019

Samen praten over herinneringen aan Indië

Marijke de Jong en Henri Heres ontmoetten elkaar in De Vijverhof en blijken een bijzonder verleden te delen: Henri zat in hetzelfde Japanse concentratiekamp in Indië als de vader van Marijke. Dit leverde aangrijpende gesprekken én een warme vriendschap op.

Samen praten over herinneringen aan Indië

Henri en Marijke leerden elkaar kennen in 2016, twee jaar nadat Henri’s vrouw overleed. Ze hebben veel aan elkaar en zijn blij dat ze samen kunnen praten over hun jeugd in Indië, ook ten tijde van de Japanse bezetting. “Voor ons is het makkelijk om het er met elkaar over te hebben”, geeft Marijke aan. “We spreken dezelfde taal en begrijpen elkaars verdriet. Dit is bijna niet uit te leggen aan mensen die die tijd niet hebben meegemaakt.”

Ondersteuning

Marijke en Henri hebben bijna dagelijks contact. Zoals Marijke het zegt: “We helpen elkaar ‘rommeltjes’ op te ruimen. Henri heeft een gigantisch archief, met ontzettend veel op muziekgebied. Samen luisteren we vaak plaatjes, ter voorbereiding op een presentatie in de klassieke-muziekgroep binnen De Vijverhof. Henri maakt de muziekselectie en de presentatie en ik ondersteun hem daarbij.” Henri vult aan: “Ik kan moeilijk schrijven, Marijke schrijft alles wel eens voor me op. Zo stellen we het programma samen. En tussendoor praten we over het nieuws en de dagelijkse gebeurtenissen, of halen we Indië-herinneringen op.”

Bent u nieuwsgiering naar het hele verhaal? Lees het verder in ons magazine Spraakwater.