5 oktober 2016

Casemanagement dementie: iets voor u?

Langer thuis blijven wonen, dat moeten we tegenwoordig allemaal. Veel mensen willen dat juist ook graag. Maar voor dementiepatiënten is dat niet altijd makkelijk. Een casemanager kan hulp bieden.

Ella Vervoort is zo’n casemanager. Ze werkt bij Vierstroom, een van de drie organisaties in Capelle die casemanagement dementie aanbieden. Ella legt uit: “Bij dementie overschaduwen geheugenproblemen het dagelijks leven steeds meer. Dit is niet alleen ingrijpend voor de patiënt zelf, maar ook voor hun naasten. Als casemanager probeer ik hen thuis zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen. Zodat thuis blijven wonen veilig, verantwoord maar vooral ook fijn is voor alle betrokkenen. Dit doe ik bijvoorbeeld door goed te onderzoeken wat de situatie is, hoe deze de laatste tijd is veranderd en hoe alle betrokkenen hiermee omgaan.”

Ook hulp van een casemanager?

Wilt u ook de hulp van een casemanager inschakelen? Dan moet de patiënt de diagnose dementie hebben, dat kan via de huisarts. De huisarts of thuiszorg kan u vervolgens in contact brengen met een casemanager. Het inschakelen van een casemanager dementie valt in 2016 onder de basisverzekering, het kan zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. De casemanager legt u dat graag persoonlijk uit. Heeft u vragen? Kom dan naar het Alzheimer Café in Verpleeghuis Rijckehove, elke eerste maandagavond van de maand.