10 november 2016

Werken aan een veilige, prettige werkomgeving

Een werkklimaat waarbij iedereen op een prettige manier veilig zijn of haar werk kan doen. Wij doen er ons best voor, maar het is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Daarom hebben we een vertrouwenspersoon: Ria Vuik. Zij fungeert als luisterend oor waar onze medewerkers met hun problemen terecht kunnen. In onze nieuwste editie van Spraakwater leest u meer over Ria.

“Bij problemen op je werk help ik je graag!”

Een werkklimaat waarbij iedereen op een prettige manier veilig zijn of haar werk kan doen. Wij doen er ons best voor, maar het is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Daarom hebben we een vertrouwenspersoon: een luisterend oor waarbij je met je problemen terecht kunt. Maak kennis met Ria Vuik!

“Een vertrouwenspersoon kun je in vertrouwen nemen als je op je werk problemen hebt door het gedrag van anderen”, legt Ria uit. “Zo’n vertrouwenspersoon is er niet voor niets. Want in veel organisaties komt ongewenst gedrag voor zonder dat anderen ingrijpen. Omdat zij het niet zien, of niet wíllen zien. Maar dat moet wel! Want ongewenst gedrag moet hoe dan ook zo snel mogelijk stoppen.”

Steun en advies

Werk je bij De Vijverhof? Dan kun je contact opnemen met Ria als het gedrag van een ander jou in een benarde positie brengt. Het kan dan gaan om: agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten of discriminatie. “Uiteraard kun je ook je leidinggevende aanspreken over ongewenst gedrag van anderen”, geeft Ria aan. “Doe je dat liever niet, neem dan gerust contact op met mij. Daar ben ik tenslotte voor! Ik luister naar jouw klacht en bepaal of die inderdaad bij mij als vertrouwenspersoon thuishoort. Is dat het geval, dan registreer ik de melding anoniem en krijg je steun en advies. Samen kijken we naar mogelijke oplossingen om het ongewenste gedrag te stoppen. Als je dat wil, kan ik je begeleiden en De Vijverhof advies geven. Uiteraard hoef je hiervoor niets te betalen.”

Niets is verplicht

Ria vervolgt: “Mijn advies kan heel breed zijn, van het inschakelen van een mediator tot het doen van aangifte. Maar ik kan bijvoorbeeld ook adviseren om een coachingtraject te volgen, om iemand weerbaarder te maken. Het is aan jou wat je met dat advies doet; niets is verplicht. Soms is je hart luchten al voldoende. Komen we samen niet tot een oplossing? Dan kan ik je doorverwijzen naar een instantie die je verder kan helpen. Als maatschappelijk werker heb ik een zeer uitgebreid netwerk, dus we kunnen altijd samen nadenken over een mogelijke oplossing voor jouw probleem.”

Ieder verhaal is veilig

“Graag wil ik benadrukken dat ieder verhaal bij mij veilig is”, zegt Ria. “Ik werk niet als directe collega in De Vijverhof, maar ben wel bekend met de organisatie. Iedereen en ieder verhaal neem ik serieus. Want iedereen heeft het recht op deskundige hulp, zodat ongewenst gedrag snel stopt. Je naam en verhaal koppel ik niet terug naar De Vijverhof, tenzij je daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft of als het om een strafbaar feit gaat. Daar mag ik niet over zwijgen. Hoe dan ook: ik ben er voor jou en jouw problemen. Het kan ook zijn dat je iets hebt gezien wat volgens jou niet in de haak is en jouw verhaal kwijt wilt. Bel gerust voor een afspraak!”