15 november 2016

Eén jaar Ontmoeting: meer dan dagbesteding alleen

Bijzondere ontmoetingsmogelijkheden, eventueel met professionele begeleiding. be-doeld voor senioren en mensen die afhankelijk zijn van hulp en moeite....

“We zijn op 1 september 2015 begonnen met Ontmoeting voor mensen met een indicatie, een maand later voor mensen zonder indicatie. We creëren zo een laagdrempelige plek waar mensen die dreigen te vereenzamen anderen kunnen ontmoeten ”, vertelt Susan Honkoop, teamleider welzijn. “En we merken echt dat er behoefte aan is. Veel mantelzorgers en vooral licht-dementerenden weten ons te vinden, dat is mooi om te zien. Ook steeds meer mensen uit de wijk lopen bij ons binnen. Voor een kopje koffie of om mee te doen aan een activiteit. Maar ook met vragen over bijvoorbeeld de aanvraag van een indicatie, het opstellen van een brief of een programma op de computer. Daar helpen we hen graag bij. Er komen nu zo’n vijfendertig mensen per week met indicatie bij ons en circa honderd mensen zonder. Een mooi aantal: mensen die we echt zien opfleuren. En we hebben nog ruimte voor meer!”

Aanpassen aan wensen

“De mogelijkheden van Ontmoeting bij De Vijverhof raken steeds beter bekend”, geeft ook Louise de Jager aan, een van de welzijnsmedewerkers van Ontmoeting. “Hartstikke mooi natuurlijk, want hoe meer mensen we kunnen ondersteunen, hoe beter! Onze kracht zit ‘m vooral in het aanpassen aan de wensen van de cliënt: wat willen zij graag doen? Wij proberen daar met onze activiteiten zoveel mogelijk op aan te sluiten. Zo hebben we al een speciale mannenkookgroep, een timmerclub en een koor. En laatst hebben we op verzoek een busreisje naar Rotterdam georganiseerd, waarbij we langs het ouderlijk huis van enkele inwoners hebben gereden. Er werden mooie herinneringen opgehaald, dat was ontzettend leuk! Maar ook bewegen kan hier: van koersbal en baseball tot jeu de boules. Voor elk wat wils dus. Bovendien zijn de meeste activiteiten gratis. Deelnemers betalen alleen voor een kopje koffie of bijvoorbeeld de prijsjes van de bingo. Dat kunnen we doen doordat we veel worden gesponsord, waar we uiteraard heel dankbaar voor zijn.”

Veilig en vertrouwd

“We merken dat onze activiteiten veel mensen van buiten aantrekken”, vervolgt Susan Honkoop. “Ouderen die niet meer zo passen bij clubjes of in de maatschappij. Hier is het net iets toegankelijker, veilig en vertrouwd. Bovendien bieden we professionele begeleiding, dat trekt veel mensen over de streep. Ook werken we veel samen met scholen uit de buurt; een mooie combinatie van jong en oud, dat levert mooie interactie op. Maar we bieden veel meer dan alleen dagbesteding. Senioren kunnen eigenlijk met elke vraag bij ons terecht. En hebben wij het antwoord niet paraat, dan weten we wel naar welke instantie we kunnen doorverwijzen.”